Иницијатива Отворени Балкан омогућила раст трговине за скоро 30 одсто

Иницијатива Отворени Балкан омогућила раст трговине за скоро 30 одсто

Иницијатива Отворени Балкан до сада је омогућила да извоз или увоз прехрамбених производа међу земљама чланицама буде скраћен и до 50 одсто, директни трошкови такси и накнада смањени су и до 80 одсто, што је резултирало увећањем трговина у региону Отвореног Балкана за скоро 30 одсто, показало је истраживање Америчких привредних комора у Србији, Северној Македонији и Албанији, представљено на конференцији „Регионална економска сарадња Отворени Балкан: шта привреда може да очекује?“ која је одржана 24. априла 2023. године.

У оквиру министарског панела, министар унутрашње и спољне трговине и председник Националног координационог тела за олакшање трговине Томислав Момировић истакао је да је Отворени Балкан „један од најважнијих аспеката српске економске политике“.

„Повезивање тржишта и интеграције на регионалном и европском нивоу немају алтернативу. Сваки други пут је пут у неизвесност, пут у економску и политичку стагнацију“, казао је Момировић.

Додао је да је зато Србија опредељена да на сваки начин повеже регионално тржиште, подсетивши да је Отворени Балкан иницијатива лидера Албаније, Северне Македоније и Србије, односно да није наметнута са стране.

„Отворени Балкан је довео до тога да Србија и Албанија данас имају најбоље политичке односе у својој историји“, истакао је министар трговине Србије и истакао да Влада Србије неће одустати од регионалних интеграција.

У оквиру панела о слободној трговини робом, учесници су били чланови Националног координационог тела за олакшање трговине: Иван Томашев, начелник граничне фитосанитарне инспекције, Љиљана Ивањац, начелник одељења у одељењу ветеринарске инспекције, Мирјана Вељковић, начелник у одељењу граничне санитарне инспекције, Барбара Влачић из Управе царина, као и Оливера Јоцић, помоћница министра унутрашње и спољне трговине. На овом панелу дискутовано је о мишљењу привреде у вези са истраживањем у области слободног протока робе.

Према мишљењу привреде, најзначајније достигнуће иницијативе Отворени Балкан је резултат имплементације поједностављења увозно-извозних процедура за трговину робом биљног и животињског порекла (уклањање инспекција са границе, прихватање лабораторијских резултата и смањење такси и накнада), што је директно утицало на скраћење укупног трајања извозно-увозних процедура и смањење трошкова трговинске размене.

Привреда ово види као добар показни пример позитивних ефеката које уклањање трговинских баријера може имати и за привреду и потенцијално смањење трошкова за крајње потрошаче.

Како је показало истраживање, међу најважнијим корацима за даље унапређење слободног кретања робе у региону привреда види униформно и доследно спровођење усвојених споразума од стране свих потписница како би сви извозници, у све три земље, имали пуне користи од ових споразума, као и проширење обухвата ових споразума на све категорије роба којима се тргује и на све инспекције – првенствено санитарну инспекцију.