Одржана конференција „Јавно-приватни дијалог за олакшање спољне трговине“

Одржана конференција „Јавно-приватни дијалог за олакшање спољне трговине“

Национално координационо тело, у сарадњи са USAID REG пројектом, Америчком привредном комором у Србији и Групацијом Светске банке организовало је конференцију на тему „Јавно-приватни дијалог за олакшање спољне трговине“. На конференцији је наглашена неопходност упостављања ефикаснијих спољнотрговинских процедура, а позитиван искорак у том правцу је и успостављање Националног координационог тела за олакшање трговине као ефикасног механизма координације између јавног и приватног сектора на иницијативама за олакшање трговине.

Уз бројне присутне представнике AmCham компанија чланица, релевантних државних институција, Амбасаде САД-а у Србији и USAID-а одржана је годишња конференција посвећена области спољне трговине.

Поред значаја успостављања Националног координационог тела за олакшање спољне трговине, у свом уводном говору, Расим Љајић, потпредседник Владе и министар за трговину, туризам и телекомуникације, истакао је да је потребно уложити додатни напор у даљи развој увоза и извоза Републике Србије и уклањању царинских и нецаринских баријера. Министар Љајић је овом приликом захвалио пословној заједници и донаторима на пруженој подршци у оснивању Националног координационог тела за олакшање спољне трговине.

Амбасадор САД у Србији, Кајл Скат, истакао је да оснивање Националног координационог тела за олакшање спољне трговине представља важну прекретницу за Србију и њену лидерску улогу у региону, те да ће овај корак приближити Србију чланству у Светској трговинској организацији, као и њеном придруживању Европској унији.

Наглашавајући значај оснивања, Јелена Павловић, прва потпредседница Управног одбора AmCham-а, позвала је и остала пословна удружења да се укључе у рад овог тела и дају свој допринос поједностављењу спољно трговинских процедура. „Верујемо да ће рад Координационог тела довести до стварања уједначених, транспарентних и равномерно имплементираних процедура са циљем побољшања ефикасности, уз очување легитимних регулаторних циљева“, изјавила је Јелена Павловић.

Након уводних обраћања, одржана су два панела која се тичу уклањања нецаринских баријера кроз новоосновано Национално координационо тело за олакшање спољне трговине и уклањања нецаринских баријера у контексту CEFTA споразума и других регионалних иницијатива.