Одржана конференција о олакшању трговине

Одржана конференција о олакшању трговине

У Београду је 20. марта 2019. године одржана конференција „Олакшавање спољне трговине: Извештај о напретку“, коју су заједнички организовале Америчка привредна комора у Србији и USAID REG пројекат за олакшавање трговине, у сарадњи са Националним координационим телом за олакшање трговине (НКТОТ). Конференцију су отворили председница управног одбора Америчке привредне коморе у Србији Јелена Павловић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић и његова екселенција амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скат.

На пленарном делу конференције, у име Секретаријата НКТОТ, Татјана Динкић је представила рад и резултате који су постигнути на олакшавању трговине у претходном периоду са посебним освртом на отклањање баријера у региону:

Са Северном Македонијом су усаглашена радна времена фитосанитарних инспекција са обе стране границе и решен је проблем који је обустављао извоз брашна;

Са Босном и Херцеговином је договорено признавање извештаја о испитивању за индустријске, непрехрамбене производе од стране акредитованих лабораторија, а решени су и проблеми везани за увоз шећера и примену прописа о декларисању хране.

Снежана Карановић, помоћница министра финансија и председавајућа стручне радне групе НКТОТ за царинске процедуре је представила резултате у домену олакшавања и убрзавања царинских и осталих процедура, као и у убрзање царињења експресних пошиљака од октобра 2018. године што подразумева електронско подношење декларације и анализу ризика пре пристизања пошиљке;

На паралелним панелима које су водили председавајући стручних радних група за Пољопривреду, санитарне и фитосанитарне мере, Миланка Давидовић  и за Техничке баријере и мере са једнаким дејством, Зоран Бакић,  презентирани су резулатати у оквиру ових области.

Када су у питању планови за наредни период, истакнуто је да се ради на ближем дефинисању ефикасних процедура за увоз лако кварљиве робе, као и да је у поступку увођење електронског подношења захтева за обавезујуће обавештење о пореклу робе.

На конференцији је дискутовано и о предусловима за даље уклањање нецаринских баријера које стоје на путу ефикаснијој спољној трговини прехрамбеним, хемијским и козметичким производима, као и наредним корацима ка унапређењу регионалне сарадње и примене ЦЕФТА споразума.

Конференцији је присуствовао велики број представника различитих надлежних органа у домену спољне трговине, као и представници приватног сектора, што представља наставак системског јавно-приватног дијалога на тему спољне трговине.