Одржана Регионална конференција „Промоција међусобног признавања Овлашћених привредних субјеката (ОПС) у контексту ЦЕФТА региона“

Одржана Регионална конференција „Промоција међусобног признавања Овлашћених привредних субјеката (ОПС) у контексту ЦЕФТА региона“

У Београду је 13. и 14. децембра 2018. године одржана Регионална конференција под називом „Промоција међусобног признавања Овлашћених привредних субјеката (ОПС, енгл. Authorized Economic Operators – AEO) у контексту ЦЕФТА региона“. Конференција је организована од стране Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ) у сарадњи са Управом царина Републике Србије уз финансијску подршку Европске комисије и Савезног министарства за економску сарадњу и развој СР Немачке. На конференцији су размењена знања и искуства најбољих пракси у имплементацији ОПС програма између представника јавног и приватног сектора из ЕУ и ЦЕФТА региона. Посебан нагласак је стављен на изазове и користи које приватни сектор може имати од ОПС програма и међусобног признавања овог статуса.

Првог дана конференције одржане су четири панел дискусије на следеће теме: тренутно стање и будући кораци везано са ОПС и споразуме о међусобном признавању статуса у ЕУ и ЦЕФТА, користи и изазови ОПС за царинске органе и приватни сектор, нова ОПС парадигма са холистичким приступом за веће користи и бољу усклађеност и међусобно признавање ОПС статуса за јачу и сигурнију међународну трговину. Панелисти су били угледни стручњаци за тему ОПС из различитих организација, пре свега Европске комсије, ЦЕФТА секретаријата, као и представници царинских органа из Италије, Македоније, Чешке, Француске и Србије. Такође, представници међународних и домаћих компанија са статусом ОПС, односно Piaggio, Steinel, Eli Lilly, Solar Turbines EAME, Milšped, Nelt Co, са стране приватног сектора поделили су своја искуства у вези са процесом добијања овог статуса, као и преглед конкретних користи које су имале њихове компаније у том погледу.

Када је у питању други дан конференције, у преподневном делу одржане су две паралелне сесије. Једна се односила на тему сарадње између различитих владиних агенција на националном и регионалном нивоу, односно на вишеагенцијски приступ имплементацији ОПС програма, док је тема друге сесије била изазови и користи за приватни сектор укључен у ОПС и међусобно признавање статуса са посебним освртом на примере добре праксе и друге могућности.

На крају дводневне конференције, закључено је да су поједностављење и убрзавање царинских поступака основне предности стицања статуса ОПС, као и да је за олакшање регионалне трговине кључно међусобно признавање статуса ОПС између ЦЕФТА страна.