Одржана седма седница Националног координационог тела за олакшање трговине

Одржана седма седница Националног координационог тела за олакшање трговине

Седма седница Националног кооринационог тела за олакшање трговине (НКТОТ), одржана је 25. новембра 2021. године на Палићу, уз подршку програма Владе Швајцарске за изградњу капацитета у области трговинске политике.

Седницом је председавао председник НКТОТ, Стеван Никчевић, а присуствовали су заменик председника НКТОТ Душко Маринковић, председавајући стручних радних група Снежана Карановић, Миланка Давидовић, Татјана Динкић и Зоран Бакић, као и други чланови из надлежних ресора који су укључени у рад овог Тела. Пословну  заједницу је испред Привредне коморе Србије представљао Александар Радовановић,  испред Америчке привредне коморе у Србији Амалија Павић и Драгана Цветковић и  Никола Костић у име Савета страних инвеститора.

На седници су разматрани нацрти и потом усвојени нови акциони планови за четири стручне радне групе, за период 2022-2023. године, што представља трећи циклус акционих планова НКТОТ, почев од 2018. године. Нови акциони планови садрже активности из најзначајних области спољнотрговинске политике у складу са областима које покривају стручне радне групе, затим конкретне мере, надлежности и индикаторе резултата и могу се пронаћи на следећем линку.

Представници приватног сектора су имали веома активну улогу како у достављању предлога, тако и током процеса усаглашавања самих акционих планова и  може се консатовати да су скоро све иницијативе прихваћене и постале део планираних активности за наредни период. На овај начин је потврђено да је НКТОТ одлична платформа за јавно-приватни дијалог, помоћу које се одвија активна комуникација и размена искустава и идеја између надлежних државних органа и пословне заједнице у циљу олакшања спољнотрговинског промета.

Наредног дана, реализована је посета највећем граничном прелазу са Мађарском, Хоргош, где су представници Управе царина, Управе граничне полиције, као и фитосанитарне и ветеринарске граничне инспекције представили свој рад и процедуре. Чланови НКТОТ су заједно са представницима пословне заједнице детаљно упознати са граничним процедурама које се одвијају на Хоргошу, као приликом изласка из земље, тако и приликом уласка у Србију. На лицу места су сагледани проблеми са којима се суочавају извозници и увозници, а односе се на дуго чекање камиона на граничном прелазу. Са овим проблемом се суочавају и саме граничне службе како због пооштрених процедура са мађарске стране, али и због ограничене инфраструктуре и техничком опремљености самог граничног прелаза. У наредном периоду се очекују олакшање увоза, пре свега због увођења новог IT система у фитосанираној контроли на граници, као и проширење инфраструктуре  која би требало да се реализују у 2022/23. години.