Регионална економска интеграција међу приоритетима Србије

Регионална економска интеграција међу приоритетима Србије

Министар унутрашње и спољне трговине Србије  и председавајући Националним координационим телом за олакшање трговине Томислав Момировић изјавио је да су регионалне економске интеграције међу најважнијим приоритетима Владе Србије, а процес олакшавања трговине једна од најважнијих реформи које се тренутно спроводе у Србији.

Министар је на отварању Регионалне конференције о унапређењу капацитета националних координационих тела за олакшање трговине, која је одржана 16. и 17. маја у Београду у организацији Светске банке (СБ), УСАИД и Владе Швајцарске, подсетио да су ЦЕФТА стране, након Европске уније (ЕУ), најзначајнији спољнотрговински партнери Србије.

„Укупна робна размена Србије са ЦЕФТА у прошлој години износила је седам милијарди евра, од чега је извоз из Србије износио близу пет милијарди евра“, казао је Момировић и додао да је због тога олакшање трговине важно за даљу економску интеграцију земље.

Додао је и да Влада Србије активно спроводи све мере из Акционог плана у вези са заједничким регионалним тржиштем, као и активности које произилазе из иницијативе Отворени Балкан, јер је, како је нагласио, то кључ за унапређење економских и политичких односа.

„Отворени Балкан је највећа економска тема коју ми данас заједнички креирамо. Морамо да укинемо све непотребне граничне процедуре, јер само тако можемо да генеришемо више инвестиција, убрзамо и повећамо промет људи и роба и подигнемо стандард свих грађана у региону“, рекао је Момировић.

Подсетио је и да је Национално координационо тело за олакшавање трговине Србије основано пре шест година, истакавши да је препознато као пример добре праксе за јавно-приватни дијалог у сектору олакшавања трговине.

Као председник тог тела, Момировић је нагласио да се пружа додатна подршка свим институцијама укљученим у процес обезбеђивања што повољнијих услова пословања, како за извознике, тако и за увознике.

Напоменуо је да је према 4. УН Глобалном прегледу о дигиталном и одрживом олакшању трговине, Србија остварила значајан напредак у тој области.

„Оцена испуњености мера за олакшање трговине за нашу земљу износи више од 72 одсто, што је наставак позитивног тренда из претходних година. Поред тога, напредак је препознала и СБ кроз механизам који је успостављен за праћење спровођења Споразума о олакшању трговине Светске трговинске организације“, рекао је министар трговине Србије.

У оквиру панела који су организовани на конференцији, представници секретаријата НКТОТ и министарства унутрашње и спољне трговине Татјана Динкић и Александар Симић су учествовали на панелима и истакли најважније резултате, као и изазове у раду. Национално координационо тело за олакшање трговине Србије је на конференцији препознато као добар пример, јер има јасну структуру, акционе планове, учешће пословне заједнице и транспарентност у раду, кроз пре свега интернет страницу Тела.